EXCLUSIV. Cum vrea Guvernul SĂ LE IA BANII FOŞTILOR TORŢIONARI

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că Ministerul Justiţiei pregăteşte o lege privind foştii torţionari din perioada comunistă, prin care aceştia să nu se mai bucure de beneficii băneşti din partea statului român, în cazul în care sunt găsiţi vinovaţi de justiţie.

Premierul nu a precizat însă clar cum va afecta această lege pensiile foştilor torţionari şi nici dacă aceste pedepse vor intra în vigoare pe perioada proceselor în care aceştia sunt judecaţi sau după un verdict definitiv al instanţei.

Surse guvernamentale au explicat pentru gândul că proiectul de lege, care va fi făcut public în câteva zile de Ministerul Justiţiei, prevede că persoanele condamnate definitiv pentru uciderea sau torturarea unor persoane în perioada comunistă vor fi obligate să plătească despăgubiri cu o parte din pensia pe care o primesc de la stat.

Este vorba despre un procent semnificativ din pensia foştilor torţionari, care poate ajunge până la jumătate din venit şi care va fi folosit pentru despăgubirea victimelor lor, au mai explicat sursele gândul.

Guvernul caută deocamdată soluţii pentru a vedea dacă este posibil, din punct de vedere juridic, ca pensiile foştilor torţionari comunişti să fie sistate complet de statul român. Acest proces este dificil, deoarece pensia este garantată de lege prin dreptul la proprietate. Curtea Constituţională a decis că tăierea pensiilor este neconstituţională, în contextul măsurilor de austeritate promovate de guvernul Emil Boc, în 2010.

Atunci, Curtea Constituţională a decis atunci că dreptul la pensie este "un drept preconstituit" din perioada activă a vieţii, cetăţenii fiind obligaţi să contribuie la sistemul de asigurări sociale în mod procentual, în funcţie de venitul realizat. Astfel, statul este obligat ca în partea pasivă a vieţii cetăţenilor să îi plătească pensia, iar aceste două obligaţii sunt "indisolubil legate".

În şedinţa de Guvern de miercuri, premierul Victor Ponta a mai explicat că s-a consultat cu ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, care a spus că acest lucru este realizabil. Mariana Câmpeanu nu a putut fi contactată până la publicarea acestui articol.

"Am vorbit şi cu doamna Câmpeanu (ministrul Muncii - n.r) şi am înţeles că este posibil ca tot ce se plăteşte de la bugetul de stat să oprim şi să punem într-un fond special, pentru despăgubirea victimelor. Dacă instanţa îi declară vinovaţi, înseamnă că am făcut bine", a explicat premierul Victor Ponta.

Victor Ponta a mai spus că proiectul de lege va fi introdus pe agenda de lucru a Guvernului, pentru a fi aprobat, săptămâna viitoare.

Alexandru Vişinescu, primul torţionar comunist acuzat de genocid

Săptămâna trecută, Alexandru Vişinescu, fostul şef al coloniei penitenciare Râmnicu Sărat, unde au murit printre alţii foştii lideri ţărănişti Ion Mihalache şi Jenică Arnăutu, a devenit primul fost torţionar comunist acuzat de genocid de către procurorii Parchetului General.

Gândul, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, a publicat, în cadrul unui proiect media în premieră pentru România, profilul complet al torţionarului Alexandru Vişinescu.

Alexandru Vişinescu a fost comandant al Penintenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii în care a sfârşit, în urma torturilor, Ion Mihalache.

Pe lista IICMER se află în total 35 de foşti torţionari comunişti care încă trăiesc şi primesc beneficii de la statul român.

Pensia lui Alexandru Vişinescu este de 3.296 de lei pe lună, conform talonului de pensie prezentat de nepoata sa la audierile de la Parchet.

 

Un articol de Andrei Luca POPESCU
Citeşte şi:
Aşteptat la Parchet, torţionarul Vişinescu s-a internat în spital
Aşteptat la Parchet, torţionarul Vişinescu s-a internat în spital

Torţionarul Alexandru Vişinescu, fost comandant al închisorii comuniste de la Râmnicu Sărat, este aştepta astăzi la...

LISTA TORŢIONARILOR CARE TRĂIESC. ALEXANDRU VIŞINESCU ESTE ACUZAT DE GENOCID
LISTA TORŢIONARILOR CARE TRĂIESC. ALEXANDRU VIŞINESCU ESTE ACUZAT DE GENOCID

Procurorii Parchetului General îl audiază marţi, la ora 10.00, pe Alexandru Vişinescu, fostul comandant al închisorii...

53 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Claudia98 13.09.2013 09:52

Cine naiba e mosul asta de e atat de mediatiat?

 
#2 vasile 13.09.2013 10:08

Daca este gasit vinovat deci cale lunga pana atunci. Si mai ales trebuie sa dovedesti ca este vinovat fara sa fie constrans sa intreprinda actiunile respective

 
#3 robin 13.09.2013 10:09

FORTE PERVERSA INITIATIVA ZIARISTICA DE A ARUNCA PISICA MOARTA CU TORTIONARI ROMANI CAND ADEVARATII TORTIONARI SUNT IN IZRAEL,SAU NUMELE DE BRUCAN,VASS,WALTER ROMAN,TISMANEANU...ASTIA AU DISPARUT PENTRU SIMPLU MOTIV CA VINIVATI SUNT DOAR ROMANII AUTENTICI.ORICUM E UN PROCES POLITIC PENTRU DENIGRAREA POPORULUI ROMAN IN OCHII OCCIDENTULUI,NU SE POATE CONCEPE CA UN COMANDANT DE PENITENCIAR SA NU EXECUTE ORDINELE PRIMITE DE LA SUPERIORII IUDEI

 
#4 bogdan 13.09.2013 10:10

@Claudia98
esti idiot,stai jos, ai 2 pe astazi...

 
#5 fiul detinutului 13.09.2013 10:23

Asteptam vesti despre cum "se vor lua banii" ...tatalui mariei basescu si al frtatilor Orban, ambii gardieni sefi la sighet, codlea si cetate fagaras ...asta vrem sa auzim !

 
#6 ginel 13.09.2013 10:49

Deci astia is pierd timpul cu o lege care va avea efect asupra cator persoane? Cati tortionari si cate victime mai sunt in viata?

 
#7 piciul 13.09.2013 11:05

Ginelule, victimele nu mai sunt in viata iar legea e o scarpinare la degetul mic de la picior. De ce sa raspunda un criminal doar cu o suma de pana la jumatate din pensie cand faptele sale ar trebui sa-l puna de partea infractorilor privati de multe lucruri?

 
#8 mircea 13.09.2013 11:25

Sub vorbe frumoase se ascund excrocherii si PSD este specialist in asa ceva.Dupa 1989 sa tot facut cate un fond iar banii au disparut in buzunarele actualilor baroni.Doar nu credeti ca lefegii fiind au ajuns superbogati,din neant.Incepand cu fondul Libertatea si pana la Fondul de dezvoltare Nationala al lui Tariceanu,sau Fondul Proprietatea care a ajuns proprietatea lor de cand D.Lulache la facut invizibil pentru noi.In USL principiul comunist se mentine.Traim bine prin reprezentantii nostri(pardon,ai lor).

 
#9 Ana 13.09.2013 11:52

Suna a gest motivat strict financiar. Victimele nu infometandu-si calaul o sa isi gaseasca pacea.

 
#10 ss 13.09.2013 12:13

pierdere de timp!

 
Vezi toate comentariile...

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine: