Lista torţionarilor care trăiesc. Alexandru Vişinescu a fost audiat la Parchetul General

Fostul comandant al închisorii comuniste de la Râmnicu Sărat a fost audiat, marţi, pentru a doua oară de procurorii Parchetului General. Torţionarul Alexandru Vişinescu este urmărit penal de Parchetul General pentru genocid. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICMER) a depus, în 30 iunie, o plângere penală pe numele acestuia în care este acuzat de omor deosebit de grav. Printre victimele care i se impută lui Vişinescu este şi fostul lider ţărănist Ion Mihalache care a decedat la Râmnicu Sărat în urma torturilor aplicate de fostul comandat.

UPDATE 13:00 Nepotul lui Alexandru Vişinescu a declarat, la ieşirea de la Parchetul instanţei supreme, că este posibil ca acesta să nu fi dat declaraţii în dosarul în care este cercetat pentru genocid, întrucât are dificultăţi de vorbire, după ce, în decembrie, a suferit un atac cerebral, informează Mediafax. Bărbatul, care l-a însoţit pe Alexandru Vişinescu la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a spus, că în decembrie 2013 Vişinescu a suferit un atac cerebal şi de atunci a rămas cu dificultăţi de vorbire, fiind posibil ca acesta să nu fi putut răspunde la întrebări.

UPDATE 10:00 Alexandru Vişinescu a ajuns la Parchetul General pentru a se prezenta la audieri. Însoţit de avocaţi, fostul comandant al închisorii de la Râmnicu Sărat a refuzat să facă declaraţii.

Pe 3 septembrie, Vişinescu a fost audiat de Parchetul General şi i s-a adus la cunoştinţă faptul că a început urmărirea penală împotriva sa. Pe 10 septembrie procurorii au programat o nouă audiere a lui Vişinescu, dar acesta s-a internat subit într-un spital.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au început urmărirea penală a lui Alexandru Vişinescu pentru genocid, "constând în aceea că în perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a supus colectivitatea reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal (lipsa medicamentelor şi a îngrijirii medicale refuzul de a acorda asistenţă adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv deţinuţilor, condiţii de detenţie inumane, rele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi)", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

Cine este torţionarul Alexandru Vişinescu

Gândul, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, a publicat, în cadrul unui proiect media în premieră pentru România, profilul complet al torţionarului Alexandru Vişinescu. Printre victimele care i se impută lui Vişinescu este şi fostul lider ţărănist Ion Mihalache, care a decedat la Râmnicu Sărat în urma torturilor aplicate de fostul comandant, acum un pensionar fericit şi liniştit.

Alexandru Vişinescu a fost comandant al Penintenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii în care a sfârşit, în urma torturilor, Ion Mihalache.

„Faptele lui Alexandru Vişinescu pot fi încadrate în infracţiunea de omor deosebit de grav, săvârşit prin cruzimi şi asupra mai multor persoane, prevăzută de art. 176 alin. 1 lit. a şi b din Codul Penal Român”, se arată în sesizarea penală înaintată de IICCMER către Parchetul General.

Cu toate că au trecut 50 de ani de la faptele de care este acuzat Vişinescu, juriştii IICCMER susţin că termenul de prescripţie al infracţiunilor nu poate fi luat în considerare. Potrivit sesizării, autorităţile comuniste au împiedicat cercetarea şi trimiterea în judecată a torţionarilor precum Alexandru Vişinescu, astfel că, din punct de vedere legal, el încă poate fi tras la răspundere.

Mărturiile despre torturarea deţinuţilor politici de la Râmnicu Sărat au fost făcute publice de către câţiva dintre supravieţuitorii acestei închisori. Alexandru Vişinescu este acuzat de asasinarea lui Ion Mihalache. Ion-Ovidiu Borcea, lider al PNŢ şi deţinut politic la Râmnicu Sărat, l-a acuzat public pe Vişinescu de moartea lui Mihalache. Într-un interviu consemnat de Cicerone Ioniţoiu, Ion-Ovidiu Borcea spune cu subiect şi predicat că fostul comandat al penitenciarului este vinovat de moartea dizidentului Mihalache.

Condiţiile inumane de la Râmnicu Sărat au fost povestite în detaliu de către Ion Diaconescu, unul dintre ultimii seniori ai PNŢ, stins din viaţă în 2011. Într-un interviu acordat lui Cosmin Budeancă, cercetător în cadrul IICCMER, Ion Diaconescu a rezumat astfel condiţiile de detenţie de la Râmnicu Sărat: „Bătăi şi terorizări fizice, care - la fel frigul şi foamea - au fost generale. Bătăile erau pe categorii, pă... şi nu permanente, să-nţelege. Apoi, izolarea. Izolarea fantastică – să trăieşti ca-ntr-un mormânt. Şi mai a fost şi promiscuitatea, care... mă rog, este reprezentată prin acele tinete care stăteau în mijlocul celulelor şi-aşa mai departe”.

Un articol de Biro ATTILA
Citeşte şi:
Duşa: Din 2014 se reduce semnificativ numărul militarilor români în Afganistan
Duşa: Din 2014 se reduce semnificativ numărul militarilor români în Afganistan

România va participa în continuare cu unităţi şi militari în teatrele de operaţiuni din Afganistan, însă...

Reparaţiile la blocul din Piteşti unde a avut loc o explozie urmată de incendiu au început luni
Reparaţiile la blocul din Piteşti unde a avut loc o explozie urmată de incendiu au început luni

Reparaţiile la blocul din Piteşti unde, duminică dimineaţă, a avut loc o explozie urmată de un incendiu au început...

17 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Dan 17.09.2013 11:27

Sunt sigur ca nu sunt singurul care asteapta sa continuati aceste demersuri. Nu ar fi corect nici fata de Visinescu, nici fata de ceilalti romani, dar mai ales fata de fostii detinuti politici, sa va opriti aici cu demascarile. Nu mai exista Visinesti in Romania?

 
#2 ion al Glanetasului 17.09.2013 11:54

Sa fim seriosi, institutia prescriptiei nu este o gulguta,cat priveste acuzatiile aduse lui Visinescu....trbuiesc dovedite, trebuie sa existe legatura de cauzalitate intre cele trei laturi al infractiunii de omor, etc....cred ca , cei de la Iiccmer...fac zgomot sa-si pastreze posturile caldute, in rest niste habarnisti....

 
#3 gigi 17.09.2013 12:20

Unde este lista stimabile creator de articole????

 
#4 bum 17.09.2013 12:37

LISTAAAAA?????

 
#5 IATA JAVRELE 17.09.2013 12:37

Adevaratzii criminali sunt in robe, ei va fixeaza si azi tintele iar voi dati buzna ca besmeticii. Daca Procurorii si Judecatorii din Romania nu erau ticalosi , criminali, vandutzi puterii daca ei isi faceau treaba asa cum le dicta legile si constitutzia din Romania ale acelor vremi precum si ale acestor vremi nu erau in romania nici tortzionari nici victime ale acestora. GUNOAIELE CU GULERE ALBE SI IN ROBA EI SUNT AU FOST SI DACA NU PUNEM GHIARA IN JUGULARA LOR AU SA RAMANA ADEVARATZII CRIMINALI !!!!!!!!!!!

 
#6 iosif 17.09.2013 13:19

unde e lista tortionarilor ,anuntata in titlu???

 
#7 visinescu 17.09.2013 13:24

ziar de * !

 
#8 Giani 17.09.2013 13:29

''în decembrie 2013 Vişinescu a suferit un atac cerebal şi de atunci a rămas cu dificultăţi de vorbire, fiind posibil ca acesta să nu fi putut răspunde la întrebări.''

Zau?

 
#9 Valentina 17.09.2013 13:35

a suferit un atac cerebral in decembrie 2013?!

 
#10 kapa 17.09.2013 14:58

unde amai muncit tortionarul?comunistii isi apara tortionarii,precum ungurii calaii.

 
Vezi toate comentariile...

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine: