LISTA TORŢIONARILOR CARE TRĂIESC. ALEXANDRU VIŞINESCU ESTE ACUZAT DE GENOCID

Torţionarul Alexandru Vişinescu  este acuzat de genocid, învinuirile fiindu-i aduse la cunoştinţă astăzi în timpul audierilor de la Parchetul General, potrivit unor surse judiciare. Fostul comandant al închisorii comuniste Râmnicu Sărat a fost audiat vreme de o oră de procurori, potrivit unei rude care îl însoţea făcându-i-se rău în timpul discuţiilor.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au început urmărirea penală a lui Alexandru Vişinescu pentru genocid, "constând în aceea că în perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a supus colectivitatea reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal (lipsa medicamentelor şi a îngrijirii medicale refuzul de a acorda asistenţă adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv deţinuţilor, condiţii de detenţie inumane, rele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi)", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

Vişinescu a venit la Parchetul General însoţit de nepoata sa şi de soţul acesteia, precum şi de un strănepot. Plecarea a avut loc într-un taxi condus de soţul nepoatei, taximetrist la firma Meridian. Aceştia au refuzat să facă declaraţii, cerând doar ca bătrânul Vişinescu să fie menajat de jurnalişti la ieşirea din Parchet, pentru că i s-a făcut rău.

Genocidul este o infracţiune contra umanităţii, încadrată în Codul Penal la articolul 438 şi presupune “săvârşirea, în scopul de a distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional, etnic, rasial sau religios, a uneia dintre următoarele fapte: uciderea de membri ai grupului; vătămarea integrităţii fizice sau mintale a unor membri ai grupului; supunerea grupului la condiţii de existenţă de natură să ducă la distrugerea fizică, totală sau parţială, a acestuia; impunerea de măsuri vizând împiedicarea naşterilor în cadrul grupului; transferul forţat de copii aparţinând unui grup în alt grup”.

Faptele de genocid se pedepsesc cu închisoarea pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani, conform legii române.

După Revoluţie, condamnaţi pentru genocid au fost Nicolae şi Elena Ceauşescu, executaţi la Târgovişte în decembrie 1989, pentru că au dat ordinul de a se trage în manifestanţii anti-regim. Principalii capi ai statului comunist condus de Ceauşescu – Ion Dincă, Emil Bobu, Tudor Postelnicu şi Manea Mănescu, au fost iniţial acuzaţi de complicitate la genocid, însă încadrările juridice le-au fost schimbate ulterior.

Procesele împotriva naziştilor implicaţi în exterminările din lagăre, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au avut ca obiect tot genocidul sau complicitatea la genocid.

"Este o decizie istorică pentru IICCMER, dar mai ales pentru societatea românească. Este pentru prima dată când un fost lucrător al sistemului carceral comunist este pus sub acuzare pentru infracţiunea de genocid pentru crimele şi abuzurile politice comise în timpul regimului comunist. Punerea sub acuzare a fostului comandant de la penitenciarul Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, reprezintă un moment de cotitură în investigarea şi sancţionarea crimelor comunismului”, a precizat Andrei Muraru, directorul IICMER.

„Sperăm că şi Ministerul Justiţiei va finaliza în curând proiectul de lege privind suspendarea pensiilor persoanelor învinuite pentru comiterea de crime şi abuzuri politice în perioada comunistă. Din acest moment, odată cu declanşarea urmăririi penale, Alexandru Vişinescu poate fi primul responsabil din sistemul represiv comunist căruia i se va suspenda pensia specială”, a mai spus Muraru.

Procurorii l-au audiat deja, săptămâna trecută, pe Valentin Cristea, singurul deţinut politic în viaţă care a fost închis la Râmnicu Sărat şi a fost martorul activităţii lui Alexandru Vişinescu.

Gândul, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, a publicat, în cadrul unui proiect media în premieră pentru România, profilul complet al torţionarului Alexandru Vişinescu. Printre victimele care i se impută lui Vişinescu este şi fostul lider ţărănist Ion Mihalache, care a decedat la Râmnicu Sărat în urma torturilor aplicate de fostul comandant, acum un pensionar fericit şi liniştit.

Alexandru Vişinescu a fost comandant al Penintenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii în care a sfârşit, în urma torturilor, Ion Mihalache.

„Faptele lui Alexandru Vişinescu pot fi încadrate în infracţiunea de omor deosebit de grav, săvârşit prin cruzimi şi asupra mai multor persoane, prevăzută de art. 176 alin. 1 lit. a şi b din Codul Penal Român”, se arată în sesizarea penală înaintată de IICCMER către Parchetul General.

Cu toate că au trecut 50 de ani de la faptele de care este acuzat Vişinescu, juriştii IICCMER susţin că termenul de prescripţie al infracţiunilor nu poate fi luat în considerare. Potrivit sesizării, autorităţile comuniste au împiedicat cercetarea şi trimiterea în judecată a torţionarilor precum Alexandru Vişinescu, astfel că, din punct de vedere legal, el încă poate fi tras la răspundere.

UPDATE Vişinescu a venit la audierile de la Parchet  şi cu talonul de pensie pe care o persoană care îl însoţea, nepoata sa, l-a prezentat jurnaliştilor. El primeşte lunar 3.296 de lei.

Un articol de Andrei Luca POPESCU

58 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 REFERENDUM NATIONAL PENTRU ROSIA MONTANA!! 3.09.2013 10:10

Nu vrem cianuri in tara, securistilor!!!!!

 
#2 Ilie M 3.09.2013 10:42

Adevaratii tortionari sinteti voi, ziaristii si neofascistii de la IICCMER, caci in TOATE cazurile penale se aplica principiul de drept al przeumtiei de NEVINOVATIE, insa in cazul acestui bosorog, voi aplicati principiul FASCIST al VINOVATIEI, nici macar prezumtiv, caci voi ati prezentat mereu acest caz ca fiind un caz rezolvat de justitiei , ca si cind Visinescu ar fi fost deja judecat si declarat tortionar de JUSTITIE.

Si ati postat si cuponul de pensie, insa acest cupon dovedeste cit de insalubri sinteti voi, caci pina acum minteati ca mosul are pensie de 6.000 de lei, iar din cupon rezulta ca are o pensie { mare, e drept} de 3.864 lei, din care primeste efectiv 3.296 lei

 
#3 popa Gadea de la Antena3 a zis ca are pensie dubla 3.09.2013 10:47

fata de cat are in realitate.face emisiuni dupa ureche si se da mare vedeta internationala de televiziune. face niste emisiuni de-a dreptul gretoase. zici ca-i Andreea Marin in izmene.

 
#4 nelu 3.09.2013 11:22

@popa Gadea de la Antena3 a zis ca are pensie dubla
Eu în zilele noastre găsesc TORȚIONARII PE 1 CEI DE LA TRUSTUL LUI VOICULESCU .2 TOȚI MEMBRII DE PARTID CE COMPUN ,,,USL-UL .

 
#5 Txx 3.09.2013 11:23

....si unde e lista aia din titlul articolului?! Ati face orice pentru a va "vinde marfa", asa-i?

 
#6 ADICA... 3.09.2013 11:29

IUDEII DE LA GABRIEL RESOURCES IAU MILIARDELE DE EURO IAR CEI DE JOS SE MULTUMESC CU LOCURI DE MUNCA MIZERE. BRAVA WA!

 
#7 REFERENDUM NATIONAL PENTRU ROSIA MONTANA! 3.09.2013 11:33

Nu mascati subeictul ROSIA MONTANA jurnalisti lasi!

 
#8 xll 3.09.2013 11:38

Vai mama mea,il trage la raspundere cand e tataie.

 
#9 lista tortionarilor care traiesc 3.09.2013 11:48

si nu dau nici o lista. il au numai pe bosorogu' asta cu care se distreaza pe televizoare noii tortionari.

 
#10 Toth Gyula 3.09.2013 11:49

publicati va rog cuponul unui pensionar de CAP cel care a muncit toata viata cu cinste si aratati lui Ponta si Basescu sa le fie rusine

 
Vezi toate comentariile...

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine: