Reacţia VIOLENTĂ a torţionarului Alexandru Vişinescu, când l-am întrebat de moartea lui Ion Mihalache: „Probabil a murit de bătrâneţe. Nu am pe conştiinţă niciun mort”. VIDEO

La mai bine de la o săptămână după ce pe numele său a fost depusă o plângere penală pentru omor deosebit de grav, torţionarul Alexandru Vişinescu a vorbit cu reporterii gândul şi ştirileprotv. Fostul comandant al penitenciarului de la Râmnicu Sărat a devenit din nou violent în faţa camerei de filmat. Alexandru Vişinescu a declarat că are conştiinţa împăcată şi că nu a torturat şi bătut pe nimeni. Întrebat în ce condiţii a murit liderul PNŢ Ion Mihalache, fostul comandant de la Râmnicu Sărat a declarat că „probabil a murit de bătrâneţe”. Testimonialele deţinuţilor politici de la Râmnicu Sărat arată însă că Mihalache era bătut constant de către comandantul Vişinescu.

„Am conştiinţa împăcată. Nu am bătut pe nimeni”, a declarat Vişinescu pentru Gândul. Vişinescu a precizat că este dipus să se prezinte în faţa procurorilor şi să răsundă pentru faptele sale. „Merg la Parchet şi dau declaraţie”, a adăugat Vişinescu

Întrebat de condiţiile din penitenciar, Vişinescu a precizat din nou că el respecta ordinele venite „de sus”. Când a fost întrebat de moartea lui Ion Mihalache,  acesta a declarat că „a murit probabil de bătrâneţe”. „Eu i-a dus corpul la Topoloveni. Eu l-am dezhumat li l-am dus. Nu l-am bătut”, a mai spus Vişinescu.

În schimb, Alexandru Vişinescu spune că Ion Diaconescu a minţit când a spus că a fost închis la penitenciarul de la Râmnicu Sărat. „Nu a fost la Râmnic. Nu există documente”, susţine fostul torţionar.

El este însă contrazis de dosarul de penitenciar al lui Ion Diaconescu, care arată fără dubii că acesta a fost încarcerat la Râmnicu Sărat. Există chiar şi dispoziţii prin care Ion Diaconescu era pedepsit, aceste dispoziţii fiind semnate chiar de către Alexandru Vişinescu.

MĂRTURIA LUI ION DIACONESCU DESPRE VIŞINESCU

Multe din relatările foştilor deţinuţi de la Râmnicu Sărat arată că cei închişi acolo erau înformentaţi. La întrebarea gândul „Sunteţi acuzat că i-aţi înfometat, că mureau de foame”, Vişinescu a răspuns astfel: „Foarte bine”.

Gândul, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc, publică, în cadrul unui proiect media în premieră pentru România, profilul complet al torţionarului Alexandru Vişinescu. IICMER a depus marţi, 30 iunie, o plângere penală pe numele acestuia în care este acuzat de omor de osebit de grav. Printre vitimele care i se impută lui Vişinescu este şi fostul lideri ţărănist Ion Mihalache care a decedat la Râmnicu Sărat în urma torturilor aplicate de fostul comandat acum un pensionar fericit şi liniştit.

Cine este Alexandru Vişinescu

Alexandru Vişinescu a fost comandant al Penintenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, in 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii în care a sfârşit, în urma torturilor, Ion Mihalache.

Alexandru Vişinescu, care acum trece drept un bătrânel jovial, a intrat în istorie cu mult înainte de episodul Râmnicu Sărat. „Faptele lui Alexandru Vişinescu pot fi încadrate în infracţiunea de omor deosebit de grav, săvârşit prin cruzimi şi asupra mai multor persoane, prevăzută de art. 176 alin. 1 lit. a şi b din Codul Penal Român”, se arată în sesizarea penală înaintată de IICCMER către Parchetul General.

Cu toate că au trecut 50 de ani de la faptele de care este acuzat Vişinescu, juriştii IICCMER susţin că termenul de prescripţie al infracţiunilor nu poate fi luat în considerare. Potrivit sesizării, autorităţile comuniste au împiedicat cercetarea şi trimiterea în judecată a torţionarilor precum Alexandru Vişinescu, astfel că, din punct de vedere legal, el încă poate fi tras la răspundere pentru infracţiunile de omor deosebit de grav.

Mărturiile despre torturarea deţinuţilor politici de la Râmnicu Sărat au fost făcute publice de către câţiva dintre supravieţuitorii acestei închisori. Alexandru Vişinescu este acuzat de asasinarea lui Ion Mihalache. Ion-Ovidiu Borcea, lider al PNŢ şi deţinut politic la Râmnicu Sărat, l-a acuzat public pe Vişinescu de moartea lui Mihalache. Într-un interviu consemnat de Cicerone Ioniţoiu, Ion-Ovidiu Borcea spune cu subiect şi predicat că fostul comandat al penitenciarului este vinovat de moartea dizidentului Mihalache.

Condiţiile inumane de la Râmnicu Sărat au fost povestite în detaliu de către Ion Diaconescu, unul dintre ultimii seniori ai PNŢ, stins din viaţă în 2011. Într-un interviu acordat lui Cosmin Budeancă, cercetător în cadrul IICCMER, Ion Diaconescu a rezumat astfel condiţiile de detenţie de la Râmnicu Sărat: „Bătăi şi terorizări fizice, care - la fel frigul şi foamea - au fost generale. Bătăile erau pe categorii, pă... şi nu permanente, să-nţelege. Apoi, izolarea. Izolarea fantastică – să trăieşti ca-ntr-un mormânt. Şi mai a fost şi promiscuitatea, care... mă rog, este reprezentată prin acele tinete care stăteau în mijlocul celulelor şi-aşa mai departe”.

Un articol de Biro ATTILA

66 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Calache 9.08.2013 17:19

voi va dati seama ca dupa 20 de ani se afla lucrurile astea? Asta si altii de 20 de ani traieste bine-merci si cu pensie buna. Chiar daca ar incepe vreo urmarire nu au ce sa-i faca. S-au dat legi+ordonante care au prescris totul. Daca era tortionar nazist atunci il umflau repede asta la porunca evreilor si americanilor altfel nu. Multumim tovarasului Iliescu!

 
#2 NuConteaza 9.08.2013 17:20

Invatati, va rog, sa dactilografiati corect articolele. Este imposibil sa nu gasesc cateva cuvinte gresite per articol: "înformentaţi", "omor de osebit de grav".

Tastatura voastra este balbaita?

 
#3 niste romani 9.08.2013 17:24

iti dorim draga biro atila sa te intalnesti cu anne-marie strauss pe trecerea de pietoni.

 
#4 ce mai oameni.... 9.08.2013 17:27

ma bucur ca va simtiti impliniti de realizarile jurnaliste in acest caz, dar cand impingi oamenii si-i stresezi continuu, e normal sa rabufneasca.

As vrea sa pot spune ca nu-mi pare rau de batranel si ca merita aceiasi soarta cu cei pe care i-a nenorocit, dar totusi... Anumite lucruri e mai bine sa fie lasate ingropate si mai degraba scoase la lumina magariile din viata cotidiana si coruptia ce ne macina tara.

Bafta celui care are puterea sa se puna cu un intreg sistem corupt, o caracatita perfecta.

 
#5 nume 9.08.2013 17:28

Mama, dar sunteti penibili rau, nu gluma, cu GIF-urile astea!

 
#6 Cristi 9.08.2013 17:43

Da ... ma uitam si daca avea 3 ore filmuletul ...si il alergati prin tot Bucurestiul ... Asa merita
Si ca porcul asta sunt atatia care au murit linistiti in patul lor.
Sper sa mai stati la el la bloc pana il aresteaza ...sa vad si eu unul ridicat pt ceea ce a facut pe timpul comunistilor ...
Bv jurnalistilor de la gandul. Va felicit...

 
#7 Popescu 9.08.2013 17:46

Batranelul ata trebuie sa plateasca...dar ce isi mai incordeaza muschii ziaristii astia in fata unui amarat...De ce nu fac astfel de anchetesi la Ocolul Sivlic, la prlamentari etc... la cei ce defriseaza tara asta !

 
#8 Crime ungureşti la Ip, Trăznea, Moisei 9.08.2013 17:50

În această lună se împlinesc 73 de ani de când nevolnicii de regăţeni, cu armata lor "glorioasă" au cedat Ardealul la hungurii lui Biro Atilla.
Aceştia bozg.ri au comis crime inimaginabile împotriva umanităţii la Ip Trăznea, Moisei, unde au căsăpit sute de români.
Acum, la 73 de ani, în acest ziar fascist, o băşină fascistă de CTP, pune pe un hungurog să hăituiască pe români.
Măi gunoi de chelie, ţăcălie, tu de ce nu condamni crimele hungurilor împotriva românilor, în Ardealul anului 1940? Diktatul de la Viena a fost în august 1940.
Acest hunguroc de Atilla ar trebui băgat cu gura în căcat, pentru crimele comise împotriva românilor ardeleni.

 
#9 BRAVO GANDUL 9.08.2013 17:51

FOARTE INTERESANT CA A RASPUNS NU CAND A FOST INTREBAT DACA AR MAI FACE LA FEL DACA AR PUTEA DA TIMPUL INAPOI.

OMUL ARE CONSTIINTA INCARCATA, E CLAR ASTA.

BRAVO REPORTERILOR.

SI FOARTE BUNA INTERVENTIA AIA CU PENSIA. PRACTIC NOI II PLATIM PENSIA. DE CE SA PLATIM PENSIA UNUI CRIMINAL CARE A SATISFACUT CAPRICIILE UNUI SISTEM DICTATORIAL?
N-AVEM BANI SA DAM LA TINERII DOCTORI DAR AVEM PENTRU UN CRIMINAL?

O INTREBARE CARE APARE LOGIC, DE CE SA PLATIM TAXE SI IMPOZITE CAND BANII AJUNG LA CRIMINALI?
E O DATORIE MORALA SA NU SUSTII ASA CEVA.

DAR BRAVO GANDUL. BRAVOOOO !!!!!

CEL MAI BUN TRATAMENT CARE IL POT DA ACESTOR CRIMINALI E CEEA CE FAC REPORTERII GANDUL. NU TREBUIESC BATUTI, NU SCHINGIUITI, ASA CUM FACEAU EI. CI PUSE FAPTELE LOR IN LUMINA!
CONSTIINTA ESTE CEL MAI MARE ALIAT AL ADEVARULUI. NIMENI NU SE POATE RUPE DE CONSTIINTA LUI.

DACA UN ASTFEL DE TORTIONAR AR CADEA IN GENUNCHI PLANGAND SA SPUNA TARE AM GRESIT, MA CAIESC PENTRU ACESTE ATUNCI AR FI CEVA.
AR MERITA. CEL CARE SE CAIESTE SINCER TREBUIE ALTFEL JUDECAT.

SI E FOARTE BINE CE FACE GANDUL. TINERII SI COPIII DIN ROMANIA TREBUIE SA CUNOASCA ACESTE LUCRURI.
CINE SUNT COMUNISTII SI CE RAU AU FACUT EI.

INCA O DATA, BRAVO GANDUL!

 
#10 JUDECATA POPORULUI !!! TRIBUNALUL POPORULUI !!! DREPTATEA POPORULUI !!! 9.08.2013 17:56

ADEVARATII TORTIONARI SI TERORISTI AI POPORULUI SINT POLITICIENII, TRADATORII, STRAINII DE NEAM, CARE CHINUIESC POPORUL DE 23 DE ANI CU "CIVILIZATIA" OCCIDENTALA, CU PRIVATIZARI INVESTITORI LIBERALIZARI....LACOMIA DE BANI, DROGURI, HOMOSEXUALI.....CAPITALISM, COMUNISM, SIONISM, ATEISM, MASONERIE,.....!!!

ADEVARATII TORTIONARI AI POPORULUI SINT INDIVIZII OPORTUNISTI, CAPITALISTII STRAINI SI FOSTII COMUNISTI, VASALI SI LACHEI AI NELEGIUITILOR DIN OCCIDENT, JA VRE SI JIGO DII GATA SA LINGA DOSUL STRAINILOR, SA-SI VANDA SUFLETUL SATANEI : OCULTA MONDIALA IUDEOMASONICA, PENTRU BANI AVERE PRIVILEGII....SI SA NE TRANSFORME PE NOI, POPORUL, IN COLONIE DE SCLAVI LA STRAINI, VANZAND RESURSELE PE NIMIC....

ACESTI NELEGIUITI TREBUIE SA FIE JUDECATI SI CONDAMNATI LA INCHISOARE PE VIATA PENTRU GENOCID PENTRU HOLOCAUSTUL PECARE L-A FACUT POPORULUI DE 23 DE ANI DE DEMONOCRATIE SI "BENEFICII" OCCIDENTALE !!!!

 
Vezi toate comentariile...

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine: